onsdag 27. februar 2013

Kollektivtransport i København

Når en kommer til en ny storby er det alltid vanskelig (og ikke minst nyttig) å orientere seg i kollektiv-tilbudet. Så nå kommer er lite forsøk på å gi en oversikt over situasjonen her.   Det er tre muligheter når en reiser kollektivt i København:


  1. Buss. Det er mange busser i København. De går på kryss og tvers, ofte og sjeldent. Det er ikke lett å holde oversikt, men det fins nesten alltid en bussforbindelse fra A til B. Movia er Københavns AtB (dere skjønner poenget), og har en hjemmeside, movia.dk, hvor du kan søke opp bussrutene, tider osv. De har selvfølgelig også egen app som er til veldig stor hjelp! Den har kart og GPS- funksjon hvor du kan finne nærmeste busstopp og følge rutene til bussene som stopper der.
  2. S-tog. S-toget har mange linjer, også på kryss og tvers og har hyppig avganger. Toget går ganske langt ut i periferien av Storkøbenhavn, og dekker de fleste områder. Det er gjerne et stykke mellom stoppene, i strekning, men ikke i tid. Forståelig. S-toget eies av DSB.
  3. Metroen. Foreløpig kun. Nyttig hvis du bor på Frederiksberg, eller skal til flyplassen. Er under stor utbygging og skal vel stå ferdig som fullverdig kollektivalternativ i 2017. Eller noe sånt...

Videre er København delt inn i soner. Prisen på billetten er avhengig av hvor mange soner du skal. Når det kommer til sonesystemet: don't ask, don't tell!( ca fra 1-8 i stigende rekkefølge jo lenger ut fra sentrum du kommer. I tillegg deles hver sone inn i 4.1,4.2 osv. Så har du for 5.1 må du for ALL DEL ikke tro du er dekket i sone 5.2. Da er du manko 750 kr etterpå. Kontrollfrekvensen er rimelig høy) 

Enkeltbillett, månedskort og klippekort gjelder alle transportalternativene.

Rejseplanen.dk har oversikt over alle alternativene og generer beste reiserute for deg. Via appen mobilbilletter kan du kjøpe billetter og få oversikt over beste reiserute. Også denne har oversikt over alle alternativene og finner dermed enkleste reisemåte til et gitt ankomststed. Du kan derimot ikke velge avreisested- den setter automatisk din posisjon. Du kan dermed ikke forhåndsbestille billetter fra en annen stasjon, noe som kan være nødvendig hvis du skal reise utover månedskortet ditt (les: soner og bøter...)

Når det kommer til priser: hvis du bare skal være en helg vil jeg anbefale å kjøpe multiride tickets via mobilbilletter appen. (Edit: anbefaler sykkel) Den koster en 150 kr og gir 20 klipp. En sone er ett klipp. Billett kjøpt på bussen koster omtrent 30 for en sone. Når det gjelder månedskort er dette dyrt. Enkelt og greit. Og ingen studenrabatt så lenge du ikke mottar SU, dansk studenststøtte. 


Håper dette kan være til hjelp!

Og beklager lite bilder og farger til å holde interessen oppe, men alternative bloggemetoder er begrensende. Kanskje Ingrid går inn og pynter litt. (Hint hint)   :=)

Tar hintet! Her er zonekortet for Hovedstadsområdet.  
Fra DSBs "info"-sider
Vrøvl og pis, for å si det på godt dansk.
Og tillykke! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar