lørdag 25. august 2012

Energi i DK - et førsteinntrykk

Det er vel selvforklarende at vi som energi og miljø-studenter er over gjennomsnittlig interessert i energiproduksjon, -forsyning og -forbruk. 
(Dette innlegget er ispedd noen tilfeldige energirelaterte bilder jeg hadde liggende i iPhoto)




Vårt første møte med energi i Danmark var gjennom et brev fra strømleverandøren med det fantastiske navnet DONG. Varme og vann er allerede inkludert i husleien, men alt øvrig forbruk av strøm leveres av DONG.

Dette er et vanlig utgangspunkt i Danmark, da elektrisitet benyttes til oppvarming i mindre grad enn i Norge. Derfor blir det også lettere for danskene å kunne se tydelig effekt (haha, pun totally intended) av strømsparing på privaten. Dvs at det å slå av lyset faktisk kan ha en viss innflytelse på den totale strømregningen, i motsetning til i Norge, hvor en skarve lyspære utgjør en minimal andel av totalforbruket.

Et resultat av denne iveren etter å spare strøm her i Danmark, er selvslukkende lysbrytere. Timere på alt av eletrisk utstyr i vaksekjelleren, og stygge blikk fra naboene (innbiller vi oss, i hvert fall) hvis vi skulle komme til å la lyset stå på i et rom vi ikke befinner oss i.
Og diverse elektriske apparater skal for all del ikke få trekke ubegrensede mengder strøm; stikkontakten skal helst skrus av med bryter når den ikke brukes.

På den annen side kan de tenke stort her også. IKEA har sin helt egne vindmølle som dekker ca halvparten av varehusets forbruk. Sånt kan vi like.

Pigerne

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar